Start ¬ Kenneln ¬ Nyheter ¬ Våra raser ¬ Avelshanar ¬ Kullar ¬ Valpar ¬ Galleri ¬ Mentalitet ¬ Hundpsykolog ¬ Länkar ¬ Avelspolicy ¬ Kontakt
  
 Benitas Hundtjänst ....

Jagar utan lov

Att våra hundar jagar kaniner och annat är något som många av oss brottas med ofta dagligen på våra promenader. Det är bättre och mer framgångsrikt att omrikta hundens beteende till att VILJA GÖRA NÅGOT ANNAT än att försöka jaga ifatt den bortflyende hunden. Att förbjuda jakt är svårt, eftersom det är ett sådant djupt liggande och naturligt beteende för ett rovdjur som hunden. Ett straff av något slag (t ex vattenspruta eller annan blockadbrytare) kan kanske fungera för stunden men sedan är nog risken stor att hunden ändå väljer det förbjudna, attraktionskraften är bara för stor för en glad och pigg vovve i sina bästa år....

Så mitt råd är i första hand att du läser vad Eva Bodfäldt skriver i Kontaktkontraktet och försöker göra din hund till en "rapportör" av spår i stället för att sätta iväg på dom. Lär Dig gärna klickerträning vilket är ett bra medel för att bota jaktbeteenden. Klicka och belöna för att hunden visar dig var spåren/dofterna finns. Träna på både doft- och synretningar. När det gäller hararna hunden ser på ängen - försök sitta på avstånd och se om inte hunden kan klara av att bara titta om avståndet är tillräckligt långt. Som du förstår är det omöjligt att "träna" ute på ängen när hon ser hararna på nära håll och stressar upp sig. Som alltid gäller det att hitta ställen att träna på där man kan få det hela att fungera, alltså där det finns retningar men inte mer än att hunden lyckas så att du kan klicka och belöna.

Du måste bereda dig på att detta tar tid, engagemang och stort tålamod från din sida att träna. Och räkna med att ni ibland "misslyckas", men kom ihåg att det är när ni lyckas som din hund lär sig! Avslutningsvis så tycker jag också att du ska fundera på om inte det är dags för Din hund att bekanta sig med blodspår, så att hon på ett mer strukturerat sätt får utlopp för sitt viltintresse. Kom ihåg att spårning är en stor del av jaktbeteendet, och erfarenhetsmässigt så brukar de flesta "jaktgalna" individer bli betydligt lugnare när dom inser att matte/husse vet var det finns riktigt fina spår att jobba med.

Kristina Bengtsson

Elhalsband skapar inte trygghet och samarbete!
Det händer att vi instruktörer får frågan om man inte lättare kan träna bort jaktlusten med elhalsband!? Förstår att det kan kännas jobbigt med i väg flyende jakthundar... Jag har haft en riesenschnauzer med mycket stor jaktlust, men jag valde själv att träna på att "spana men inte springa efter" vilt i stället för att försöka skapa rädsla genom tvångsmetoder! Nej, jag kan aldrig tycka det är rätt att använda någon som helst tvångsmetod som innebär smärta eller annat kraftigt fysiskt obehag.

Anledningen är att det dels handlar om samvaron med hunden - det är en varelse som är lojal och aldrig sviker - hur kan man då bete sig annat än juste mot den? Vill man ha hunden som vän och familjemedlem så vill man väl inte skapa en hund som är rädd och mår dåligt? Och dels så fungerar tvång mycket dåligt i det stora hela. Visst kan det fungera ytligt sett med bestraffning - om hunden förknippar jagande med elstötar så minskar nog lusten... Men risken är att hunden förknippar smärtan/obehaget med fel sak (med promenad med Dig eller Din närhet) och blir mycket osäker och stressad av denna "inlärning". Och utan halsbandet finns risk att hunden blir värre. Då har den frihet att rymma... Och många vill väl kunna spåra och jaga med sin hund - men under kontrollerade former? Så vi vill inte ta bort jaktlusten utan kontrollera den!

Själv har jag med stort tålamod prövat många "antiviltmetoder" - den som fungerade bäst, när det gäller att sluta spåra efter vilt eller störta iväg efter rådjur och harar som man får syn på, var att träna i lina och belöna så fort min hund fick syn på vilt eller började spåra efter vilt. Jag väntade efter mitt klick/bra (tränade med klicker) på hundens kontakt för att han skulle få sin belöning. I början ville han dra iväg trots att han visste att en godbit var på gång efter mitt "Bra!". Efter en stund i linan gav han upp och vände för att få den utlovade belöningen. Så småningom märkte jag att han vände han om tidigare och tidigare - hela tiden belönade jag så fort han började"spåra" eller "spana" (detta har sedan blivit mina kommandon för att spåra eller titta efter djur). Efter ytterligare träning kunde jag bryta spårandet när jag ville. Jag kunde uppmana med spåra och när jag sa sluta så visste hunden att då var det godisbelöning på gång efter väl uträttat arbete! SAMARBETE är nyckeln!

Sara Grönlund

Nej ochstanna behöver också tränas för att undvika harjakt
Varje gång en hund lyckas jaga hararna desto mer befäst blir beteendet. I stort sett alla hundar oavsett ras har svårt att motstå att förfölja ett plötsligt uppskuttande byte. Vi hinner inte med att hindra hunden att påbörja sin jakt eftersom adrenalinkicken kommer mycket snabbt!.

När det då gäller att få hunden att stanna och sluta jaga så är det svårt eftersom vi inte har kontroll över belöningen. Det blir haren och jakten som är belöning för hunden. Ofta har vi inte lärt in stopporden ordentligt (i alla tänkbara situationer) utan bara tränat detta på vissa saker

Man kan med mycket och varierad träning få det att fungera på de flesta hundar, speciellt när hunden är ung. Viktigt är att lära in nej eller stanna när retningen/haren är i rörelse från hunden. Först när Du är nära Din hund och sedan längre ifrån. Detta ska läras in i massor av varierade situationer och på olika platser.

Arrangera övningarna så att hunden har möjlighet att lyckas men inte heller alltför lätt. Stegra sedan långsamt svårigheterna. Detta att stanna ska nästan sitta i ryggmärgen på hunden innan man ska tro att det fungerar med hare framför nosen.

Långlina kan vara bra under träningen för vissa hundar. Tills det fungerar gäller det att ha koppel eller lina på hunden så att den inte får några jakttillfällen. Vi är ju även enligt lagen skyldiga att ha sådan tillsyn över hunden att den förhindras jaga.

Lasse Deregård.
 


 

Copyright ® 2008 darknighteagles.com

¦  Webbdesign gjord av Britzyk Bell  ¦  1280x1024  ¦  Internet Explorer

Vidare läsning

¬ Valp till vuxen hund

¬ Rumsrenhet

¬ Jagar utan lov